baroko

Wednesday, October 17, 2007

Sílu a slabost planety zkoumáme také podle její aspektace. Blíží-li se planeta k místu, na němž by nastal přesný aspekt, říkáme, že je v aplikaci. Pohybuje-li se planeta rychleji, než je její rychlost průměrná, je její hodnota posílena, pohybuje-li se pomaleji, je její hodnota snížena. Velmi silně působí, stojí-li jistou dobu na stejném stupni zvěrokruhu.
Recepce nastává, když planeta stojí ve znamení planety druhé, zatímco planeta druhá stojí ve znamení planety první. Například stojí-li Slunce v Raku a Luna ve Lvu, pak dochází k recepci mezi Sluncem a Lunou. Takovéto planety jakoby spolupracovaly.
Dále zkoumáme postavení planet v domech astrologických, kde může být úhelná, následná, padající nebo v elevaci nad planetou jinou.
Planeta je úhelná, stojí-li v základních domech horoskopu: 1., 4., 7. a 10. Je následná, stojí-li v domech 2., 5., 8., 11. a konečně padající, stojí-li v domech 3., 6., 9. a 12. Pamatujme, že nejsilněji působí, stojí-li přímo na onom stupni zvěrokruhu, v němž začíná astrologický dům, neboli astrologicky řečeno, stojí-li na hrotu některého domu, zvlášť, je-li tímto hrotem Ascendent nebo Medium Coeli.

Čím blíže je planeta Mediu Coeli, tím působí silněji. Astrologicky říkáme, že planeta bližší Mediu Coeli je elevovaná nad tou, která je dále od Media Coeli.

Labels:

I-Stavební