baroko

Wednesday, August 29, 2007

Nutace

je malé periodické kolísání v precesním pohybu zemské osy.
Pokud je začátek zvěrokruhu v jarním bodu (VP), jde o tropický zodiak, který většinou používají západní astrologové.
Díky precesnímu pohybu zemské osy putuje Jarní bod souhvězdími.
V siderickém (hvězdném) zodiaku, neboli zodiaku souhvězdí, je 0° Berana vzdálen o 45° od délky hvězdy Aldebaran (15° Býka) v ekvinokciu (v rovnodennosti) roku 221 n.l. Tropický a siderický zodiak se kryly o podzimní rovnodennosti roku 221 n.l. Tento zvěrokruh slouží indickým astrologům a je v podstatě založen na rozložení hvězd s poněkud libovolnými hranicemi, dělícími je na souhvězdí. Poloha 0° Berana siderického zodiaku je v programu opravována o tzv. AY (Ayanamsha) k zadanému datu a času, která zohledňuje pohyb VP. Dá se říct, že v siderickém zodiaku
se úseky ekliptiky - znamení - přibližně kryjí se souhvězdími. Protože existuje více pohledů na to, kde je správný počátek siderického zvěrokruhu, umožňuje program zadání vlastní hodnoty AY ke zvolenému datu a pracovat tedy v tom zodiaku, který nám nejlépe vyhovuje.
V galaktickém (správně hvězdném zodiaku galaktického centra) je 0° Berana vzdálen 120° od délky galaktického centra (0° souhvězdí Střelce) v ekvinokciu roku 69 n.l. Tropický zodiak a zodiak galaktického centra se kryly o podzimní rovnodennosti roku 69 n.l. V programu je opět poloha 0° Berana galaktického zodiaku a prvku horoskopu opravována o precesi a nutaci k zadanému datu a času.

Labels:

I-Stavební