baroko

Sunday, August 19, 2007

Zvěrokruh a jeho znamení

Jak již z předchozího vyplývá, považujeme ekliptiku za kruh o 360°, tak jako zemský rovník, dělíme ji na 12 úseků po 30° a tyto úseky nazýváme tradičně podle určitých souhvězdí, i když se vzájemně nekryjí. Úseky tedy počínají v tropickém zodiaku jarním bodem (VP) a jejich jména a stupně vidíme přehledně v Tabulce 7 .
Ze zkušenosti víme, že roční doby, stejně jako všechno co podléhá změně, se nevyznačují stejnou intenzitou. V astrologii je tento zákon vyjádřen třemi kvalitami znamení, základní (kardinální), pevnou (fixní) a proměnlivou (mutuální), které se během roku v tomto pořadí čtyřikrát opakují. Proto se jim někdy říká kvadruplicita znamení.
Základní znamení (kardinální) jsou ta, která mají počátek v kardinálních bodech, tedy o rovnodennostech a slunovratech. Jsou to znamení Berana, Raka, Vah a Kozoroha a symbolizují energii, iniciativu, činorodost a aktivitu, a odstředivost.
Pevná (fixní) znamení následují po znameních základních. Roční doba je v nich na vrcholu a jsou to znamení Býka, Lva, Štíra a Vodnáře. Symbolizují stálost, důmyslnost a magnetičnost a dostředivost.

Labels:

I-Stavební