baroko

Sunday, October 21, 2007

Chaldejci spojovali svá nejdůležitější božstva s nebeskými tělesy. Luna byla představována měsíčním bohem Sin, jeho dětmi jsou bůh Šamaš – Slunce a bohyně Ištar - Venuše, planeta Merkurpředstavovala boha písma a moudrosti Nabu, Mars byl spojován s Nergalem , Jupiter s Mardukem a Saturn s bohem Kajamanu.




Obrázek 8 - znázornění způsobu vzniku zpětného neboli retrográdního pohybu planet. Jedná se o pohyb zdánlivý daný součtem rychlostí dvou různě rychlých planet a jejich projekcí na nebeskou sféru při pohledu ze Země. Šipky označují místa, kde je planeta stacionární neboli v zastávce.

Význam malých písmen u planet (např.: NEr):
r Planeta Neptun je v tomto okamžiku retrográdní. Retrográdní, neboli zpětný je zdánlivý pohyb planet, které budí dojem, že se ve svém běhu zastaví a dají se nazpátek. Vnitřní planety (ME, VE) mohou být retrográdní pouze v dolní konjunkci se Sluncem (planety se nacházejí mezi Zemí a Sluncem). Vnější planety ( MA ¸ PL) mohou být retrográdní pouze v opozici se Sluncem.
s Planeta je v tomto okamžiku stacionární, právě zdánlivě stojí, je „v zastávce“. Mění zrovna svůj přímý pohyb na pohyb retrográdní nebo naopak.

Labels:

I-Stavební