baroko

Tuesday, March 06, 2007

praha

Pádem římského impéria nejen že zanikla tisíciletá antická kultura, ale zároveň vznikla další pod vlivem sektářské katolické církve. Byla ovšem oproti antické velmi primitivní a úpadek byl znát ve všech směrech umění. Vznikaly pouze jednoduché stavby, které se většinou ani nedochovaly, obrazy byly ploché, bez života a perspektivy, sochařství zaniklo téměř úplně. A protože měla církev zájem spíše na upevňování své moci, upadá i vzdělanost nepočítaje tu, která spočívá v doživotním zavření v klášteře.
Kolem devátého století se objevila první vlaštovka - románský sloh (někde ještě předrománské umění), který se jako nezdařilá kopie stal následníkem antiky, z níž i vycházel. Je to vlastně první univerzální sloh středověku zahrnující všechny kulturní obory - architekturu, malířství, sochařství (vazby evangeliářů) a myšlení. V tomto slohu se staví téměř výhradně sakrální stavby, ovšem na náklad panovníků, nikoliv církve. To je jeden z důvodů, proč je tolik románských staveb v Itálii, kde byl velký vliv bohatých měst.
Během Karolinské renesance nacházejí ve Francii uplatnění první učenci, dnešním jazykem vědci, o kterých sice nemáme žádné zprávy, ale jejich přítomnost je evidentní. Na území Francie a Španělska byly postaveny románské stavby s novými prvky opěrného systému, postavenému mimo stavbu.
Pak stačí jen několik let počkat a spolu s technickým pokrokem vzniká i nový sloh, gotika... . Po více než půl tisíciletí začínají vznikat stavby, které se svou vznešeností a technickou vyspělostí mohou rovnat antice.

Labels:

I-Stavební