baroko

Saturday, March 24, 2007

Staroměstské náměstí

Kromě Staroměstské radnice je na Staroměstském náměstí hlavní dominantou chrám Panny Marie před Týnem, který byl od dob husitské revoluce po dlouhou dobu nejvýznamnějším kostelem v Praze. Byl založen ke konci vlády Jana Lucemburského a s jeho stavbou započala kolem roku 1380 dílna Petra Parléře. O sto let později bylo průčelí stavby dovršeno charakteristickým štítem, na kterém je dnes umístěna socha Panny Marie, která však pochází až z doby raného baroka (nahradila kalich Jiřího z Poděbrad). Ve stejné době jako štít byla budována i severní věž chrámu. Stavba chrámu skončila na počátku šestnáctého století postavením jižní věže.
Interiér kostela odpovídá gotickým zvyklostem a není tudíž přehnaně pompézní, jaké jsou pozdější katolické kostely. Vzhledem k tomu, že se stavba dokončila na sklonku gotiky, tak nejhodnotnější umělecké dílo, dřevořezba křtu Ježíše Krista, která je součástí hlavního oltáře, pochází z doby renesance. V blízkosti oltáře je pochován astronom Rudolfa II., Tycho Brahe.
V popředí chrámu stojí vzácně dochovaný dům U Zvonu. Pod barokní přestavbou bylo zjištěno gotické průčelí, které patří k jedněm z nejpozoruhodnějších u měšťanských domů.
Ostatní stavby na Staroměstském náměstí byly postupem času přestavovány a dostávaly tak renesanční, barokní až rokokový vzhled.

Labels: , ,

I-Stavební