baroko

Friday, August 31, 2007

Čas

Dalším důležitým astrologickým pojmem je pojem dne, jehož rozlišujeme tři druhy:
Den hvězdný je doba, která uplyne mezi dvěma vyvrcholeními (kulminacemi) stálice. Děje se tak vždy za 23 hodin 56 minut a 4 sekundy středního slunečního času, tj. za 24 hodin hvězdného času, ne tedy za 24 hodin, jak všeobecně uvažujeme. Tuto dobu tedy potřebuje zeměkoule k otočení kolem své osy vzhledem ke stálicím.
Den sluneční, neboli astrologický, je doba, která uplyne mezi dvěma vyvrcholeními (kulminacemi) Slunce. Trvá přibližně 24 hodin, někdy o něco více, někdy o něco méně.
Střední den sluneční slouží k vyrovnání těchto rozdílů dne slunečního. Je průměrem, o který se opírá den občanský, který trvá 24 hodin.

Obecně u všech nebeských těles rozeznáváme několik časových period (intervalů). (Dále pro jednoduchost se budeme držet vžitého astrologického označení planeta i pro Slunce a Lunu.)
Synodická perioda (Synod = setkání) je doba, která uplyne mezi dvěma stejnými fázemi planety se Sluncem. Tedy například od Novu k Novu u Luny.
Siderická perioda je doba, která uplyne mezi dvěma konjunkcemi planety s toutéž stálicí. U Luny například konjunkce s Regulem .
Anomalistická perioda je doba, která uplyne mezi dvěma průchody planety toutéž částí přímky Apsid. U Luny například průchod Apogeem.
Tropická perioda je doba mezi dvěma průchody dané planety jarním bodem.
Drakonická perioda je doba mezi dvěma průchody tímtéž uzlem (výstupným nebo sestupným) dané planety nebo Luny.
Jako příklad zde uvádíme tyto časy pro Lunu:
měsíc siderický trvá 27 dnů 7 hodin 43 minut 11,5 sekundy;
měsíc synodický trvá 29 dnů 13 hodin 18 minut 2,8 sekund;
měsíc tropický trvá 27 dnů 7 hodin 43 minut 4,5 sekund;
měsíc anomalistický trvá 27 dnů 13 hodin 18 minut 33,1 sekund;
měsíc drakonický trvá 27 dnů 5 hodin 5 minut 35,8 sekund.

Labels:

I-Stavební