baroko

Thursday, March 13, 2008

Renesance

RENESANCIA

Od konca 13. Storočia a najmä od začiatku 14. Storočia sa šírilo v Taliansku a neskôr v iných krajinách myšlienkové, spoločenské a umelecké hnutie – HUMANIZMUS ( z lat. Humanes - ľudský) a RENESANCIA ( z francúzskeho Obroda, znovuzrodenie). Cieľom hnutia bolo obrodenie človeka v duchu antických ideálov a napokon obroda antiky.
Humanistická a renesančná ideológia prevratne zasiahla do života literatúry, kultúry a vedy. Odmietla feudálnu a cirkevnú ideológiu a z poznania nadpozemského sveta sa obracala k pozemskému životu. Zdôrazňovala nové hodnoty, právo človeka na radostné prežívanie života, úctu k rozumu – RACIONALIZMUS, zmyslové poznanie a SENZUALIZMUS, význam jednotlivca INDIVIDUALIZMUS.
Renesančná literatúra spracúva témy súvisiace bezprostredne s citovým životom človeka a spoločnosti.
Renesančný hrdina sa dostáva do konfliktu so zápornými stránkami spoločnosti a chce zlo pomstiť. Typickým príkladom renesančného hrdinu je Hamlet z rovnomennej tragédie W. Shakepeara, predstaviteľa anglickej humanistickej a renesančnej literatúry. V tragédii je spracovaný príbeh z dánskej kroniky z 12. Storočia Hamletovho otca, dánskeho kráľa zavraždí jeho vlastný brat Claudius, aby sa zmocnil trónu a vzal si za manželku jeho ženu. Hamlet, pretože chce pomstiť otcovu smrť. Predstiera choromyseľnosť. V závere tragédie všetci zomierajú, aj kráľovná, lebo sa napila otráveného vína, ktoré kráľ nachystal pre Hamleta. Hamlet sa dostáva do konfliktu s morálne pokrivenou spoločnosťou plnou intríg a nesprávností. V závere, keď Hamlet zomiera, prosí svojho priateľa Horatia, aby vydal svedectvo, ako to skutočne bolo. Nechce, aby jeho meno a meno jeho otca zostalo pošpinené. Horátio mu však hovorí, že sa cíti viac starý Riman ako Dán (statočný, čestný). V známej hamletovskej otázke „Byť či nebyť?“ sa Hamlet rozhodne pre prvú možnosť, pretože je renesančný hrdina – čestný, spravodlivý a udatný.
Miguel Cervantes da Saavedra (Predstaviteľ španielskej humanistickej a renesančnej literatúry) Dômyselný rytier DON QUIJOTE de LA MANCHE – satira na rytierske romány, ale aj trpký obraz konfliktu sveta ušľachtilých ideálov sveta tvrdej skutočnosti.

Labels:

I-Stavební