baroko

Thursday, May 22, 2008

Giovanni Battista Guarini
- dílo Věrný rytíř
b) Anglie
John Milton (1608 – 1674)
- vytváří monumentální náboženskou epopej Ztracený ráj, v níž se střetává samostatné lidské rozhodování s nátlakem boží vůle a neodvratného osudu, duchovní epos na biblické téma (o Adamovi a Evě, o prvotním hříchu)
ZTRACENÝ RÁJ
V úvodě vzývá básník Musu nebes a vyprošuje si do ní nadšení k básnickému dílu, jež chce podniknout. Modlí se také k Duchu svatému.
Vlastní báseň obsahuje dvanáct zpěvů. Satan, svržený s nebes, procitne desátého dne na dně pekelné propasti. Přemýšlí, jak by lstí zvítězil nad Bohem, když se mu to nepodařilo mocí. V pekle pak se radí, jak by zhatil dílo Boží. Hlavně chce zničit člověka, nebo ho alespoň ovládnout. Bůh však chrání člověka před Ďáblovými úklady. Syn Boží se za člověka přimlouvá a chce se za něj obětovat. Satan se vloudí do ráje, tam vyslechne rozmluvu Adama a Evy u stromu poznání a ve snu našeptává Evě slova pokušení, ale anděl jej z ráje vyžene. Bůh vyšle Rafaela, aby Adama varoval. Rafael vypráví Adamovi o Satanovi a o jeho pádu. Satan se pokusí znovu svést prarodiče k hříchu. V podobě hada, když Eva pracuje o samotě, přiblíží se k ní a promluví k ní lidskou řečí. Namluví jí, jakou zázračnou moc má ovoce z jabloně uprostřed ráje, jehož se však podle příkazu Božího nemají Adam a Eva ani dotknout, nechtějí-li zemřít. Satanově výmluvnosti se podaří přemluvit Evu, že po požití zakázaného ovoce nabudou božské podstaty, a Eva utrhne z jabloně jablko. Adam se hrozí toho skutku, ale pak okusí jablka také, jež Eva utrhla. Za tento přestupek jsou vyhnání z ráje archandělem Michaelem, jenž Adamovi zjeví ve snech, co stihne lidstvo za trest za jejich přestupek. Přijde však Kristus a usmíří Boha svou smrtí. Odchodem prarodičů z ráje epos končí.
Dílo přeložil Josef Jungmann.

John Donne (1572 – 1631)
- byl Miltonův součastník
- studoval humanismus a právo
- stal se knězem
- píše duchovní a milostnou lyriku i satirické básně
- jeho díla jsou laděna metafyzicky a přinášejí spojení prvků duchovních i smyslových
- dílo: Trojí blázen
TROJÍ BLÁZEN
Reflexivní milostná lyrika.

I-Stavební