baroko

Thursday, May 31, 2007

Hieronymus Bosch

Velice významným autorem byl také nizozemský malíř Hieronymus Bosch (1450 – 1516), který byl po smrti prohlášen za kacíře. „Jeho alegorické a symbolické obrazy jsou plné apokalyptických hrůz, neřestí, cynismu, ale i svérázného černého humoru a vtipu. Jeho obrazy jsou nejen nesmlouvavým pohledem na zkaženost lidstva, ale zároveň i hledáním léku na hlubokou mravní a náboženskou krizi.“ 2) Jeho nejvýznamnějším dílem je triptych (trojdílný obraz) Zahrada pozemských rozkoší.
Největší vliv na holandskou tvorbu měl Pieter Brueghel ( 1546 -1611). „Jeho realismus všímající si všech detailů lidského života je dovedený často až k satiře a karikatuře.“ 3) Je autorem obrazů Bitva masopustu s půstem, V zemi peciválů, Malomocní, Triumf smrti, Senoseč a Ikarův pád.
Mezi největší postavy německé renesance patří grafik, malíř i výtvarný teoretik Albrecht Dürer (1471 – 1528). Byl autorem dřevořezů a mědirytin, v nichž se objevují složité alegorie a biblická tématika. Proslavi se portéty (portrét matky, mladíka, Moje Agnes, Luther).

Labels: , ,

I-Stavební