baroko

Tuesday, November 13, 2007

Listové do nebe
zamýšlí se nad postavením chudých a bezbranných
5 fiktivních dopisů adresovaných Kristovi
chudí si stěžují na bohaté
Kristus je utěšuje, aby žili s bohatými ve svornosti
bohatě kárá
Truchlivý
spis se zamýšlí nad rozporem rozumu a náboženského citu
Labyrint světa a ráj srdce
rozsáhlé alegorické dílo
autor kritizuje společnost
poutník (autor) prochází světem (město) v doprovodu Všezvěda Všudybuda (lidská zvídavost) a Mámení (pohodlnost, klam) a hledá zaměstnání
všude nachází faleš a zlobu mezi lidmi
dochází k přesvědčení, že všechno je marné, že svět je labyrintem
záchranu nachází uzavřením se do vlastního nitra, kde nachází oporu Boha
Poutník cestuje po městě, které je rozděleno do křivolakých uliček, a hledá vhodné zaměstnání. V uličkách sídlí jednotlivé stavy a skupiny společnosti. Poutníkovi průvodci nasadí uzdu všetečnosti a brýle mámení, aby zkažený svět viděl jinak než v jeho pravé podobě. I tak se poutník snaží dívat úkosem mimo skla brýlí a spatřuje to, co vidět neměl. Těžko si vybírá povolání. Lidé vstupují do města Branou života. U Brány rozchodu uděluje stařec Osud povolání. Poutník dostane lístek, na kterém je napsáno: Dívej se a zpytuj!. Uprostřed města je náměstí, kolem pak 6 hlavních ulic, které symbolizují stavy světa (řemeslníky, učence, duchovní…)- Všichni se setkávají na prostředním náměstí s hradem královny Moudrosti, někteří dosáhnou i hradu Štěstí. Lidé mají na sobě masky, aby vypadali jinak než ve skutečnosti. Autor vykresluje různé typy lidí, jejich špatné vlastnosti, neschopnost dorozumět se, protože mluví různými jazyk. Uprostřed lidského hemžení se pohybuje smrt. Poutník je zklamán, protože nikdy nenašel štěstí a spokojenost. Kritizuje stav společnosti a hledá pro sebe východisko. Pozná, že ani Moudrost není spravedlivá chce utéct ze světa. Vtom uslyší hlas z nebe, aby hledal štěstí ve svém srdci. Tam nachází cestu k pravému životu v lásce k Bohu a k bližnímu.
dokonalá forma
srozumitelný styl
používá bohatý jazyk (synonyma, obrazotvornosti)
složitá souvětí – tzv. humanistická perioda (dvojdílné souvětí oddělené dvojtečkou nebo středníkem na předvětí a závětí)

Labels:

I-Stavební