baroko

Tuesday, March 27, 2007

Předchůdci Karlova mostu

Z historických pramenů je zcela patrné, že již v době románské spojoval oba břehy Vltavy dřevěný most. Ten však byl zřejmě velmi nízký a nepříliš pevný, a tak byl často strháván povodněmi. Kolem roku 1150 byl most neopravitelně zničen.
Se vzrůstající důležitostí města bylo později zapotřebí postavit kamenný most, který by lépe vzdoroval velké vodě a stal se důstojným technickým dílem své doby. Proto vznikl na počátku 12. století za přispění krále Vladislava I. Juditin most, kopie mostu v Řezně.
O tomto mostu se nám nedochovalo mnoho zpráv a nemůžeme tedy s jistotou říct, kdy byl most postaven. Teoretické datové rozmezí stavby je od r. 1159, kdy Vladislav daroval pozemky na stavbu mostu, do r. 1179, kdy se vzdal trůnu, stavba tedy byla postavena během těchto čtrnácti let. Podobu Juditina mostu lze zrekonstruovat podle zbytků dvanácti pilířů, které byly vidět při nízké vodě v letech 1784, 1940 a 1941. Podle těch byl most 6 až 8 metrů široký a 514 metrů dlouhý. Přesto, že se jednalo o velmi masivní stavbu, nevydržela ani dvě století. Juditin most byl ze dvou třetin zničen 3. 2. 1342 pod náporem ledu a klád nanesenými povodní.

Labels: , ,

I-Stavební