baroko

Thursday, April 26, 2007

anglie

- V Anglii se po válce dvou růží o panovnický trůn mezi Lancastery a Yorky rovněž upevňuje monarchie (po bitvě u Bosworthu v roce 1485, kde Jindřich Tudor poráží Richarda III., byl vítěz korunován jako Jindřich VII.) a zároveň se objevují prvky kapitalistické výroby (textilní výroba).

- Konec 15. a počátek 16. století je obdobím formování habsburského impéria. Po smrti císaře Zikmunda (neměl mužského dědice) získává českou, uherskou a římskou korunu vévoda Albrecht V. Habsburský. (Zikmund ho zasnoubil se svou dcerou Alžbětou. Jeho cílem bylo vytvořit ve střední Evropě stabilní pilíř římské říše. Je proto často považován za duchovního otce podunajské monarchie.)
- Albrecht brzy umírá a jeho syn Ladislav Pohrobek narozený až po otcově smrti se ujímá vlády až roku 1453. (Zemským správcem je po toto období Jiří z Poděbrad.) Po smrti Ladislava Pohrobka zemský sněm zvolil králem Jiřího z Poděbrad. Podobný vývoj nastal i v sousedních Uhrách, kde uherský sněm zvolil králem Matyáše Korvína. Rozpory mezi katolíky a kališníky v Čechách vyústily ve zvolení Matyáše Korvína v Olomouci českým králem (zvolen katolickou částí). Jiří z Poděbrad se v reakci na tento akt spojuje s Jagellonci. Po smrti Jiřího z Poděbrad (1471) nastupuje na český trůn polský princ Vladislav Jagellonský. Znovu se tak spojuje pod jednou vládou české soustátí a Uhry.

Labels: ,

I-Stavební