baroko

Saturday, May 05, 2007

bila hora

- listopadu 1620 v bitvě na Bílé hoře. Fridrich Falcký uprchl ze země. Dalšímu postupu císařských armád se ubránilo pouze Spojené Nizozemí.
- Neúspěšně proti císařským vojskům vystoupil dánský a norský král Kristián IV. a protestantská armáda Ernesta Mansfelda. V konfliktu získal slávu císařský vojevůdce Albrecht z Valdštejna.
- Obrat přinesl vstup švédského krále Gustava II. Adolfa do válečného konfliktu. Jeho protestantská dobře organizovaná armáda se postupně dostala až do Bavorska. V bitvě u Lutzenu v roce 1632 byl však král Gustav zabit. Ve válce pokračoval jeho kancléř Axel Oxenstierna, který už nebyl tak strhující osobností. Švédskou královnou byla korunována dcera Gustava II. Adolfa Kristina, která se ovšem později vzdala titulu a konvertovala ke katolické církvi. Roku 1634 byl zavražděn v Chebu Albrecht z Valdštejna (údajně vlastními důstojníky). Rakouští Habsburkové zvítězili díky španělské pomoci nad švédskými protestanty téhož roku v bitvě u Nordlingenu.
- Roku 1635 vstoupila do války po boku protestantského Švédska a Nizozemska katolická Francie, jejíž politiku řídil kardinál Richelieu. Náboženská motivace válečného konfliktu se změnila na motivaci čistě velmocenskou.

Labels:

I-Stavební