baroko

Tuesday, September 11, 2007

Důležité prvky horoskopu

Již víme, že roční pohyb Země kolem Slunce je základem pro dělení ekliptiky na dvanáct stejně dlouhých úseků, zvaných znamení zvěrokruhu (zvířetníku, zodiaku).
Země však koná ještě jeden pohyb. Otáčí se kolem své osy, takže během čtyřiadvacetihodinového cyklu se vystřídá den i noc a nad obzor - horizont vystoupí postupně všechna znamení zvěrokruhu. Tento denní pohyb koná průměrně rychlostí 1° za 4 minuty.
Oba pohyby jsou analogické, a tak čtyři nejdůležitější místa ekliptiky, která během dne zaujme Slunce, můžeme považovat za obdoby rovnodenností a slunovratů:
Ascendent je místo na východě, kde se ekliptika protíná s obzorem a kde ráno vychází Slunce (je analogií rána, jara, dětství).
Medium Coeli, neboli Střed nebe, je stupeň ekliptiky, který vrcholí nad našimi hlavami a kde se Slunce nachází v pravé poledne. Jde tedy o vrcholící bod světového rovníku (je analogií poledne, léta, středu života).
Descendent je místo na západě, kde se ekliptika protíná s obzorem a mizí pod ním. Jedná se o protilehlý bod Ascendentu (je analogií večera, podzimu, stáří).
Immum Coeli, neboli Hlubina nebe, je stupeň ekliptiky, který leží v dolní, podzemní části místního poledníku (pod našima nohama) a kde Slunce leží o pravé půlnoci. Je to bod protilehlý Středu nebe (je analogií půlnoci, zimy, smrti).

Labels:

I-Stavební